27 iun. 2012

Cum sa iti asiguri aplicatiile de erori? Simplu: software testing-ul


In utimul timp, fiind un internaut inrait, dar si antreprenor, intalnesc din ce in ce mai multe aplicatii si software care ajung sa dea erori nenumarate. Cand intrii intr-o aplicatie si, dupa putin timp de navigare ti se blocheaza aplicatia, atunci putem vorbi despre o eroare umana si acest inconvenient ma face pe mine chiar si sa renunt la serviciile firmei X, pentru ca eu consider ca mediul online trebuie sa fie o transpunere in digital a eficientei firmei.
In fiecare zi sunt atacate din ce in ce mai multe aplicatii si acest lucru poate duce la furarea bazelor de date si la pierderea unor bani importanti pentru companii. Incercand sa gasesc o firma de incredere care imi poate testa viitoarele aplicatii, pe care le pregatesc de mult timp, i-am gasit pe cei de la exesoftware. Daca nu ati auzit de aceasta echipa va spun doar ca au un portofoliu impresionant (Leo Burnett Romania, L'Oreal, Delta Design etc.)
Servicile de software testing sunt cele care ne vor asigura de un lucru bine facut, cu o eficacitate maximizata. Chiar daca unii considera ca sunt niste bani in plus, daca iau in calcul si posibilitatea ca sistemul sa aiba probleme pe partea de securitate si sa isi piarda toata baza de date, atunci cu siguranta, si acest lucru il spun fara nicio strangere de inima, serviciile acestea sunt absolut necesare si cei care se gandesc la economie vor avea de pierdut.
Ca sa imi intaresc ideea cu privire la necesitatea testarii amanuntite a soft-urilor vreau sa va prezint cateva dintre cele mai cunoscute si mai costisitoare erori de software:
Prima eroare de pe lista mea este cea facuta in cazul rachetei Ariane 5. Racheta (care a costat peste 7 miliarde de USD) a explodat la nici 40 de secunde de la lansare din cauza unui bug de sistem. Acest bug s-a realizat in urma convertirii unui fisier de 64 de bitsi intr-unul de 16 bitsi si din cauza faptului ca a existat un numar mai mare decat maximul acceptat in sistemul de 16 bitsi (32,767) conversia a esuat.
Un al doilea bug care a adus pierderi imense a fost in cadrul soft-ului unui vehicul de explorare a planetei Venus care a fost pierdut deoarece programul primit de pe Pamant pentru rectificarea orbitei continea linia 'DO 3 I = 1.3'; instructiunea corecta in limbajul FORTRAN ar fi trebuit sa contina virgula in loc de punct;
Sistemul de operare IBM OS360 continea aproximativ 1.000 de greseli la fiecare noua versiune care incerca sa rezolve greselile din versiunea precedenta;
Inchei cu un programator ghinionist al unei renumite banci englezesti a trebuit sa realizeze un program care sa scrie scrisori personalizate catre clienti in care sa promoveze diferite servicii. In fiecare ciclu erau inclusi 2000 de clienti. Eroarea a fost ca programatorul a uitat sa puna niste ghimele astfel incat toti cei 2000 de clienti au primit o scrisoare care ii era adresata unui nume fictiv: Rich Bastard (bastard bogat)
Pentru a ne asigura pe noi, internauti sau posesori de afaceri, ne sunt oferite urmatoarele teste:
· Teste functionale
· Teste de regresie
· Teste de incarcare, performanta, stress si volum
· Teste automatizate
BUG-FOUND· Teste de securitate
· Teste incrucisate de browser
· Teste incrucisate de versiune
· Teste de localizare
· Teste de utilizare
· Teste de migrare a datelor
· Teste de tip "Unit Test".
· Teste de acceptanta
 Practic, cu ajutorul acestor teste vom scapa de erorile de securitate, nu vom avea probleme in vizualizarea aplicatiilor chiar daca utilizam Internet Explorer, Safari, Firefox, Chrome etc. Totodata o echipa de profesionisti care iti testeaza softul de la A la Z iti pot deschide ochii asupra oricarei erori si duce astfel la rezolvarea si optimizarea produsului.
In concluzie, daca vrei sa te asiguri ca ai un soft fara bug-uri si sigur apeleaza cu incredere la exesoftware si te vei convinge singur cat ai castigat in urma acestei colaborari! In maxim 6 luni, pe cand planuiesc sa imi lansez doua aplicatii, voi apela la ehipa sa imi asigure calitatea lor, pana atunci pot numai sa ii recomand si sa va sfatuiesc pe voi sa apelati la aceste servicii.

Un comentariu:

  1. Stii cumva daca testeaza si app-uri pentru iOS? Eu mi-am facut acum o mini-aplicatie si cred ca am nevoie de niste sfaturi...

    RăspundețiȘtergere