26 aug. 2010

ŢIGAN, NU RROM

Si eu inteleg sa ma alatur acestui demers si voi sustine proiectul de lege al deputatului Adrian Gurzau  - senator Iulian Urban

Deputatul Adrian Gurzau anunta ca va initia o lege prin care sa se interzica utilizarea denumirii de rom în loc de tigan, sustinând ca apelativul de rom aduce prejudicii românilor din strainatate.

“În legatura cu denumirea de rom, voi propune în Parlamentul român o lege prin care sa interzicem folosirea denumirii de rom în loc de tigan, pentru a înlatura confuzia între cele doua nume (rom si român, n.r.), confuzie ce nu de putine ori a adus prejudicii românilor din afara granitelor”, se arata într-un comunicat de presa al deputatului. Gurzau sustine ca denumirea de rom este una “conventionala, stabilita recent si nu are justificari istorice”, nefiind asumata nici de tigani, informeaza NewsIn.

“Celelalte popoare europene le spun romilor tigani (folosind cuvinte avînd aceeasi radacina cu cea de tigan: gitan (fr.), gipsy (en.), gitano (sp.), tiganski (bg.), tîgan (rus.), Zigeuner (ger.) etc. În formule lingvistice aflate în cultura lor traditionala nu exista termenul de rom”, mai afirma deputatul , argumentând chiar ca “alegerea denumirii de rom doar în cazul tiganilor din România este una intentionat aleasa pentru a lasa loc confuziei”.

“Trebuie sa precizez faptul ca fac aceasta propunere legislativa ca mijloc de protejare a românilor care ar putea fi afectati de rele tratamente si de discriminare negativa  în  spatiul ostil tiganilor, pe nedrept. Ca deputat român consider de datoria mea sa-i apar pe români în fata unor posibile discriminari cu atât mai mult cu cât împrejurarile istorice ne dau dreptate”, se mai arata în comunicatul lui Gurzau.

Sursa: Iulian Urban
via roncea.ro