22 sept. 2012

Pastila care sterge amintirile neplacute


Pastila care şterge amintirile urâte ar putea deveni realitate. Cercetătorii susţin că, în maximum 10 ani, oamenii chinuiţi de traume din trecut se vor putea trata printr-o metodă revoluţionară. Potrivit doctorului Robert Pawlak, creierul produce o proteină- lipocalina 2- ca răspuns la activităţile stresante. Creşterea nivelului proteinei ajută persoana să blocheze stocarea amintirilor neplăcute şi să-şi controleze stările de nelinişte.
Cercetătorii susţin că tulburările psihologice şi mentale sunt prezente la peste 30% din populaţie. Din acest motiv, evenimentele foarte stresante sau traumatizante ar trebui uitate repede. Cele mai afectate de aceste tulburări sunt persoanele emotive sau care intră rapid în panică.
În filmul "Strălucirea eternă a minţii neprihănite", cuplul jucat de Kate Winslet şi Jim Carrey apelează la o procedură pentru a-şi şterge amintirile legate de relaţia lor. Pe viitor, acest lucru va fi posibil şi în realitate, nu doar în filme şi în literatura SF. Prin stimularea producţiei de lipocalina-2, conexiunile din creier cauzate de traumă vor putea fi slăbite şi astfel amintirea propriu-zisă va fi ştearsă.
Fenomenul a fost testat pe şoareci care, în funcţie de cantitatea de lipocalină-2, au reacţionat diferit la frică. Cei care au produs o cantitate mai mare de proteină nu au retrăit momentele traumatizante pentru ei, reuşind astfel să-şi blocheze amintirile neplăcute.
Cu toate acestea, există şi critici conform cărora amintirile neplăcute sunt esenţiale dacă vrem sa învăţăm din greşelile noastre.
Sursa: gandul.ro