18 mai 2010

TVR-ul si pentagrama

 

Zilele trecute am observat că la TVR a apărut o emisiune unde sunt aduşi ˝trei copii talentaţi în oricare dintre domeniile, literar, sportiv, stiintific sau artistic care îşi iau inima-n dinţi şi părinţii de mână, urcă împreună pe scenă şi se confruntă în creativitate, aptitudini şi disponibilitate pentru distracţie˝. Ce mi s-a părut ciudat la emisunea prezentată de Mihai Răzuş a fost sigla (vezi foto). Sigla emisiunii este o pentagramă, înconjurată de două cercuri (dacă vă uitaţi atent la imagine veţi observa că sigla conţine două cercuri, care înconjoară ˝steaua˝).


Pentagrama - un simbol transcultural, ce se poate gasi in cultura hindusa, greaca, romana, babiloniana etc. In ultimul secol insa a fost legat de trei mari concepte cultural - religioase: Satanismul, miscarea Wicca si Francmasoneria.



In genere pictograma satanica este reprezentata asemeni figurilor, cu un colt indreptat in jos iar in interiorul stelei - Capra Sabatica, gresit asemanata zeitatii oculte Baphomet (diavol). Uneori simbolul este reprezentat inconjurat de 2 cercuri si numere pitagoreice. Un amanunt important este ca steaua satanica nu este o negare a pentagramei Wicca iar diferentierea orientarii colturilor (sus sau jos) este o diferentiere moderna, aceasta neexistand pana in secolul 19.

Pictograma Wicca este incadrata intr-un cerc de obicei, imaginea fiind un simbol al credintei adeptilor. Totusi, tinerii adepti ce se tem de raspunsul social negativ pe care l-ar putea avea convingerea lor religioasa poarta obiecte ce reprezinta pentagrame stilizate.

Pentagrama este de asemenea un puternic simbol in Masonerie unde este folosita atat cu un colt orientat in sus cat si cu el in jos in cazul simbolului “Steaua Estului”, simbol al Grupurilor Masonice Feminine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu